0
0
Subtotal:  0,00
Geen producten in je winkelwagen.

Wanneer de borstvoeding niet zo lekker ‘loopt’.

Picture of Jessie van Dijk - Budding

Jessie van Dijk - Budding

Gediplomeerd lactatiekundige

Voor een goed lopende borstvoeding zijn er een tweetal hormonen nodig. Het eerste hormoon is het oxytocine. Dit hormoon zorgt ook voor het samentrekken van de baarmoeder tijdens de bevalling. Na de bevalling dalen de zwangerschapshormonen en komen de borstvoedingshormonen op gang. Door een snel en kort drinkgedrag van de baby wordt het oxytocine wederom gestimuleerd. Dit zorgt er voor, dat de melkklieren gaan samenknijpen. Dit noemen we een toeschietreflex. Gedurende een voeding aan 1 borst, heeft de moeder 1-10 toeschietreflexen. Deze oxytocine stimulans zorgt er voor dat ook het melkstimulerende hormoon omhoog gaat. Dit is het hormoon prolactine. Het veelvuldig stimuleren van de borsten zorgt voor een verhoging van beide hormonen en dus een goed opgang komend en blijvende melkproductie.

Maar soms zijn er situaties waardoor het oxytocine wat minder effectief werkt. Dit kan bijvoorbeeld komen door:

 • een bevalling met oxytocine infuus;
 • wanneer een mama erg gespannen of gestresst of verdrietig is;
 • wanneer er door de bevalling erg veel spanning in haar nek en rug zit.
 • Doordat de oxytonine daardoor minder kan doorstromen, zorgt dit ook voor een minder hoog prolactine en dus een melkproductie die met moeite op gang gebracht kan worden of in stand gehouden worden.

Wanneer een toeschietreflex minder makkelijk verloopt, wordt er vaak gekozen voor een stimulans door middel van een oxytocine neusspray. Deze spray wordt door de huisarts of verloskundige voorgeschreven en kan de moeder helpen tot een goed en krachtig toeschietreflex waardoor de productie indirect ook een boost kan krijgen. Note: het is niet de oxytocine die de productie verhoogd, maar de prolactine. Maar de beide hormonen zijn gekoppeld, gaat de een omhoog, volgt de ander.

Een neusspray kan positieve effecten hebben, echter zijn er meer producten of handelingen die de oxytocine kunnen bevorderen. Zeker voor moeders die een oxytocine schade hebben is een neusspray niet de juiste keuze. En als het natuurlijk kan, dan liever zonder synthetische varianten toch?

Wat kunnen we nog meer?

 1. Huid op huid contact. Oxytocine wordt niet voor niets het knuffelhormoon genoemd. Door te knuffelen, zoenen, huid op huid contact te hebben, zal je oxytocine gestimuleerd worden. Maar niet alleen dat van jou. Ook je baby geniet van deze ‘oxyboost’.
 2. Laat bij het voeden de handjes van de baby hun werk doen. Tegenwoordig worden vaak sokjes of handschoentjes om de handjes gedaan, zodat ze zich niet kunnen krabbelen. Maar het verlies van hun huid contact geeft stress, waardoor het aanleggen ook minder makkelijk gaat. Wij eten ook met onze handen of met handen en bestek 😉 Dit wil je baby dus ook! Door met hun handjes over de borst te glijden, zal je oxytocine geprikkeld worden en zal de baby veel beter de borst weten te vinden, aanhappen en je melkstroom stimuleren. Liggen de handjes in de weg om tot een goede aanhap te komen? Dan ligt je baby niet helemaal op de juiste manier bij je in de armen.
 3. Vitamine D en C geven een stimulans aan de oxytocine vrijlating. Blijf daarom ook de vitamine D gebruiken in de lactatieperiode en gebruik een goede vitamine C. Meer hierover? Neem contact met de praktijk op.
 4. Magnesium citraat helpt de toeschietreflex te bevorderen, maar heeft voor zo’n 350 processen in je lijf een heel belangrijke taak. Tijdens menstruatie, bevalling en lactatie geeft een moeder erg veel magnesium weg. Het is dus goed om een  preparaat te gebruiken. Voor meer informatie, neem je contact op met praktijk Jessie.
 5. Een lekkere kop koffie kan soms wonderen doen! Cafeïne laat je melkklieren beter samentrekken. Veel koffie werkt tegen maar af en toe een lekker ‘bakkie’ is geen slecht plan.
 6. Fenegreek is een kruid welke positief werkt op de blaasjes in je lichaam. Dit kunnen de longblaasjes zijn, de melkblaasjes/melkklieren maar ook je blaas. Het zorgt er voor dat het samentrekken en vullen van de melkklieren bevordert kan worden. Het nadeel van fenegreek is, dat we niet goed weten hoeveel je hier van moet nemen, om het werkzaam te laten zijn. Een lekker stukje fenegreekkaas of fenegreektabletten kunnen een bijdrage leveren.
 7. Lavendel olie werkt ontspannend en geeft een prettig gevoel.
 8. Massage: Hier komt je partner de hoek om kijken: Vraag hem/haar of je een massage kan krijgen. Er zijn twee massages die erg stimulerend blijken te werken.

Zoek het middelpunt tussen schouderpunt en ruggengraat. Hier zit bij heel veel pasbevallen moeders erg veel spanning. Leg 2-3 vingers op dit middelpunt en geef hier een zachte doch diepe druk voor ongeveer 3 minuten. Dit zorgt voor het vrijlaten van de spanning en het oxytocine.

 

Rugmassage: Door ontspanning te geven in het ruggenmerg worden hormonen beter vrijgelaten. Uit onderzoek blijkt, dat onderstaande rugmassage de toeschietreflex beter stimuleert en hoe fijn is het als je partner ook kan bijdragen in dit proces? Het ontvangen van deze twee massages komen nu in ieder geval op je lijstje te staan 😉

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct een consult inplannen?

Voeden vol vetrouwen

De borstvoedingscursus die je alles leert wat je wilt weten. Thuis en op jouw tempo.
Deze e-learning is leerzaam voor iedereen