0
0
Subtotal:  0,00
No products in the cart.

Rusty pipe sydroom

Picture of Jessie van Dijk - Budding

Jessie van Dijk - Budding

Gediplomeerd lactatiekundige

Rusty pipe sydroom. Wanneer een moeder kolft, verwacht zij witte, soms wat gelige melk te kolven. Heel af en toe zien wij echter een roze of rode melk voorbij komen. Dit noemen we het rusty pipe sydroom. Het is flink schrikken voor de moeders, maar kwaad kan het niet. In de meeste gevallen heeft dit te maken met de doorbloeding in de borsten. Deze doorbloeding wordt natuurlijk flink verhoogd tijdens de lactatieperiode en in de borst zitten grote bloedvaten, maar ook hele kleine haarvaatjes die de melkklieren van voedingsstoffen uit het bloed voorzien. Deze haarvaatjes kunnen soms door de verhoogde druk knappen. Dit klinkt erger dan het is, je kan het vergelijken met een blauwe plek op je huid, alleen dan in de borst. Hierdoor komt er wat van het bloed in de melk terecht, waardoor de melk roze kleurt. De baby mag de melk gewoon drinken. Als de moeder zou voeden live aan de borst, zou zij dit namelijk niet eens zien! Ondanks dat het niets ernstigs is, is het wel belangrijk dat er meegekeken wordt met de voeding. Hapt de baby goed aan? Heeft de moeder geen kloven, waardoor er bloed bij de melk zit? Masseert de moeder de borsten niet te stevig waardoor er te veel druk ontstaat etc. Is alles in orde, maar toch een rusty pipe? Geen zorgen, gewoon door blijven gaan met voeden, de pipe wordt vanzelf schoongespoeld en komt er weer witte romige melk! ๐Ÿ˜‰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct een consult inplannen?

Voeden vol vetrouwen

De borstvoedingscursus die je alles leert wat je wilt weten. Thuis en op jouw tempo.
Deze e-learning is leerzaam voor iedereen