0
0
Subtotal:  0,00
Geen producten in je winkelwagen.

Ritme

Jessie van Dijk - Budding

Jessie van Dijk - Budding

Gediplomeerd lactatiekundige

Hoe krijg ik zo snel mogelijk een ritme?

Vaak krijg ik deze vraag gesteld. Maar is dat wel een realistische vraag?

Een baby ontwikkelt in de baarmoeder al een eigen ritme. Vaak slaapt het overdag, omdat moeder actief is en waardoor de baby in slaap gewiegd wordt. In de avond wanneer moeder minder actief is, voelt zij vaak haar baby juist meer bewegen.

Zodra de baby geboren is, blijft dat ritme nog een tijdlang bestaan. Dit is heel normaal en zeer positief voor de melkproductie en de groei en ontwikkeling van je kindje.
In de avonduren is de hormonale productie bij moeder wat lager. De baby is in de avond meer wakker en vertoont meer onrust, waardoor de moeder ook wat vaker aanlegt. De hormonen zullen hierdoor weer de lucht in gaan. Dit houdt de melkproductie mooi in balans en zorgt voor een goed groeiende, blije baby.

Ook de hersenontwikkeling vaart er goed bij. De hersenen ontwikkelen zich in een rap tempo en na 1 jaar is de hersencapaciteit verdubbeld tot verdrievoudigd. Hier is energie voor nodig. Nachtvoedingen zijn dus goed voor de ontwikkeling van de baby, zijn hersenfuncties. Maar ook de spijsvertering en suikerstofwisseling zijn nog lang niet uitgerijpt. Dit duurt zeker een half jaar. Wanneer er snel meer tijd tussen de voeding gelaten wordt, heeft dit direct effect op de spijsvertering en op de bloedsuikers. Lang doorslapen geeft dus voor ouders vaak een prettig gevoel, echter voelt de baby zich helemaal niet prettig door de pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Wanneer de baby het aankan zal het vanzelf langer tussen de voedingen laten in de nacht. Met welke leeftijd dat is, kan ik je niet vertellen. Iedere baby en iedere ontwikkeling is anders. Verwacht niks, dan valt het altijd mee.

Maar wat is dan precies dat ritme waar wij naar zoeken?

Hoe vaak stoppen we zelf wat in onze mond, hoe vaak drinken wij even wat op de dag. Houden wij dit alles bij? Ieder mens heeft zijn eigen “ritme” en gek genoeg is dat iedere dag weer anders. Onze dag bestaat vaak uit 3 voedingsmomenten met daartussendoor vaak nog een snack in de vorm van fruit, koekje of dergelijks. Maar je eet niet iedere dag precies dezelfde producten, precies dezelfde hoeveelheden, op precies dezelfde tijd! Ook het drinken is iedere dag anders. Heb je een droge mond, dan neem je toch even een slokje tussendoor? Dus wat is dan precies dat ritme?

Ik denk dat ouders zoeken naar inzicht in het dagprogramma van de baby. De eerste weken moet de baby de melkproductie flink stimuleren en maakt de baby enorme sprongen in de ontwikkeling. Inzicht is op dat moment; ‘het herkennen van verschillende signalen van de baby. Ingespeeld raken op elkaar.’
Pas na een aantal weken komt dan dat ‘ritme’. Je krijgt als ouders door hoe je baby het liefst gevoed wordt, het prettigste ligt, hoe het huilt als het honger of krampjes heeft. Je krijgt meer inzicht in het proces gedurende de dag. Dat is ritme!

Niet het in de gaten houden van de klok, maar een ritmische ‘dans’ samen met je baby, die steeds prettiger en comfortabeler verloopt. Enjoy your dance!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct een consult inplannen?