0
0
Subtotal:  0,00
Geen producten in je winkelwagen.

Kolven

Picture of Jessie van Dijk - Budding

Jessie van Dijk - Budding

Gediplomeerd lactatiekundige

Kolven

Kolven is het handmatig of elektrisch verwijderen van de melk uit de borsten.

Vaak komt de kolf pas om de hoek kijken wanneer een moeder wil gaan kolven voor een voorraad. Dit gebeurd zo rond een week of 4 na de bevalling. In de ochtenduren is de melkproductie op zijn hoogst, dus na een ochtendvoeding kolven voor een voorraad is aan te bevelen.

  Soms gebeurt het, dat er gekolfd moet worden om andere redenen:

 • Te weinig melkproductie in de kraamtijd, of de melkproductie komt traag op gang.
 • De baby groeit niet voldoende, valt te veel (>7-10% van het geboortegewicht) af of heeft lage bloedsuikers.
 • De moeder heeft ernstige stuwing.
 • De moeder en baby zijn van elkaar gescheiden.
 • De moeder gebruikt tijdelijk medicatie welke niet samengaat met de borstvoeding.
 • De moeder is prematuur bevallen en de baby kan nog niet aan de borst drinken.

Om op de juiste manier te kolven, moet er eerst wat gezegd worden over de hormonale reactie van de moeder. Wanneer een baby aan de borst drinkt, komen er hormonen vrij die de melkproductie stimuleren. Zo rond de 3e-4e dag krijgt de moeder stuwing, wat betekent dat de borsten vollopen met melk en een verbeterde doorbloeding van de borst.

Wanneer er gekolfd wordt, komen deze hormonen ook vrij bij de moeder. Maar je kan je voorstellen, dat de hormonen hoger zijn, bij het live voeden aan de borst, dan bij het kolven. En dat is heel normaal. De kolf is namelijk niet zo lief, schattig en eigen als de baby is!

Daarom een paar tips om ook bij het kolven de melkproductie zo goed mogelijk te stimuleren:

 • Huur een professionele elektrische borstkolf en zodra de melkproductie goed op gang is, of wanneer er gekolfd moet worden voor een voorraad kan er een koopkolf aangeschaft worden.
 • Het merk van de kolf is naar wens van de moeder: kijk hierbij naar de prijs/kwaliteit, het 2 fase systeem, enkelzijdige of dubbelzijdige kolf, naar hoe vaak je deze denkt te gaan gebruiken en natuurlijk het geluid. Dat is alles bepalend! Vraag in de winkel of kijk op you tube wat het geluid van desbetreffende kolf is. Want geloof mij; er komt geen lief baby geluidje uit de kolf ????
 • De maat van het borstschild (het stuk wat op de borst gaat) is erg belangrijk. Een te klein borstschild kan wrijving en minder productie veroorzaken. Een te groot schild eveneens. Bij het kolven mag ong. 2 mm van de tepelhof mee naar binnen gezogen worden en mag de tepel niet tegen de randen van het kolfschild schuren.
 • Voordat er gekolfd wordt, kan het borstschild even in warm water gelegd worden. Uit onderzoek is gebleken, dat een warm borstschild de melkstroom bevordert.
 • Er wordt gestart met de stimulatiefase tijdens het kolven. Dit is een snelle, wat minder krachtige stimulatie van de kolf, om de toeschietreflex (het stromen van de melk) te bevorderen. Na 2 minuten schakelt de kolf zelf over naar een krachtigere, meer trage fase, of zet je de kolf, zodra je melk ziet komen zelf over naar de krachtigere fase. Kolven mag absoluut geen pijn doen! Maar je hoeft het ook niet te voelen kietelen. Kies daarom bij iedere kolfbeurt de stand uit, welke op dat moment comfortabel voelt. Wanneer de melkstroom in de krachtige fase minder begint te worden, kan je terug gaan naar de stimulatiefase voor ong. 1 minuutje. Daarna weer over naar de krachtigere fase. Dit zorgt voor een nieuw toeschietreflex en dus meer kolfresultaat. De stimulatiefase gebruik je tijdens het kolven minimaal 3 x, met daaropvolgend de krachtige fase.
 • Om de melkproductie op gang te brengen dient er minimaal 8 x per 24 uur gestimuleerd te worden. Dit kan door aan te leggen of door te kolven.
 • Wanneer er gekolfd wordt voor een voorraad, dan is het verstandig na de ochtend voeding te doen. Of wanneer er geoefend moet worden met het flesje, kan het op een willekeurig tijdstip gedaan worden.
 • Zorg voor een ontspannen houding, in een rustige ruimte.
 • Kolven tijdens het werk brengt soms uitdagingen. Weet dat in Nederland er gekolfd mag worden op het werk tot 9 maanden na de geboorte of live gevoed mag worden. Kortom, je mag deze tijd gebruiken voor de borstvoeding. Is het kolven op je werk lastig? Bespreek dan met je werkgever, of je een uur later op je werk kan starten en een uur eerder kan vertrekken. Die tijd kan je dan gebruiken om de baby thuis te voeden.
 • De meeste moeders spenderen 15-60 minuten per werkdag aan kolven. Afhankelijk van de leeftijd van de baby en de melkproductie.

Bij vragen rondom de melkproductie en het kolven, raadpleeg de lactatiekundige!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct een consult inplannen?

Voeden vol vetrouwen

De borstvoedingscursus die je alles leert wat je wilt weten. Thuis en op jouw tempo.
Deze e-learning is leerzaam voor iedereen