0
0
Subtotal:  0,00
No products in the cart.

Honger!

Picture of Jessie van Dijk - Budding

Jessie van Dijk - Budding

Gediplomeerd lactatiekundige

“Ik wil nu eten!”

Wanneer je reageert op de voedingssignalen van je baby hoop je het bovenste plaatje niet te zien. 

Een baby met honger wil nú eten en is dan zo geagiteerd, dat het zoeken en aanhappen van de borst ook moeilijker gaat. Wanneer je aanlegt in een rustige, alerte fase, zal het voeden een stuk makkelijker verlopen. In beide gevallen zie je na de voeding overigens wel hetzelfde onderste plaatje 😉

Hoe kan je de ‘before boobie baby’ zo veel mogelijk voorkomen:

  • Reageer op de hongersignalen: smakkende geluidjes, met de handjes naar het mondje, zoekende bewegingen maken en uiteindelijk huilen.
  • Om de hongersignalen te herkennen wordt rooming-in geadviseerd. Dit betekent dat de baby in zijn eigen bedje bij de ouders op de kamer verblijft. Zeker tijdens de nacht is het op die manier veel makkelijker om te reageren op de allereerste hongersignalen. Zodra je wakker wordt van de smakkende geluiden, kan je gelijk aanleggen. Na het drinken aan de eerste borst kan je de baby verschonen, dit voorkomt huilen van honger en aanlegperikelen. Na het verschonen kan er nog een ‘toetje’ aangeboden worden aan borst twee.
  • Voorkom het onderdrukken van de hongersignalen door het gebruik van een speentje. Zeker de eerste dagen/weken is het belangrijk dat je zo veel mogelijk voedingen per 24 uur geeft. Dit stimuleert de melkproductie en zorgt voor een goede groei van de baby en een zo optimale ontwikkeling. De hersengroei van de baby gaat in het eerste levensjaar razendsnel. Hiervoor is energie nodig. Zeker ook in de nacht! Dit wetende, zullen de nachtvoedingen wellicht minder als een opgave voelen.
  • Bij een snel ‘mopperende’ baby, maar eigenlijk voor alle baby’s werkt het, om voor en tijdens de voeding zo veel mogelijk huid op huid toe te passen de eerste periode. Huid op huid contact zorgt voor een stabielere ademhaling, hartactie, temperatuurregulatie en glucosewaardes. Maar het huid op huid contact zorgt ook voor een hogere melkproductie door het stimuleren van de hormonen. Het geeft rust aan moeder en kind en het is de beste hangplek ooit voor de baby!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct een consult inplannen?

Voeden vol vetrouwen

De borstvoedingscursus die je alles leert wat je wilt weten. Thuis en op jouw tempo.
Deze e-learning is leerzaam voor iedereen