0
0
Subtotal:  0,00
Geen producten in je winkelwagen.

Heb ik wel voldoende melk?

Picture of Jessie van Dijk - Budding

Jessie van Dijk - Budding

Gediplomeerd lactatiekundige

50% van alle vrouwen twijfelt aan haar melkproductie; zo is gebleken uit onderzoek. Terwijl er maar weinig vrouwen op de wereld zijn, die daadwerkelijk een te lage melkproductie hebben. Hoe kan het dat wij als vrouwen nog maar zo weinig vertrouwen hebben in iets wat zo natuurlijk is. Zo belangrijk is, voor de ontwikkeling en de gezondheid van het kindje. Hoe kan het dat borstvoeding zowel heel gewoon, als heel ongewoon is geworden? Waar gaat het mis?

  1. Voorbereiding. Weet hoe het allemaal werkt. Wat is er nodig aan voorbereiding, wat speelt mee, om de productie zo snel mogelijk op gang te brengen, hoe hou je de borstvoeding leuk en wat mag je voelen? Veel moeders hebben geen flauw idee, hoeveel voedingen per dag normaal en nodig zijn. Niet alleen voor de melkproductie maar ook voor de ontwikkeling en de gezondheid van het kindje. Vaak wordt er gezegd, dat borstvoeding pijn mag doen. Maar wat is pijn? Na de bevalling, ben je wel even klaar met pijn. Dus als borstvoeding pijn zou mogen doen, waren we dan met z’n allen niet allang uitgestorven? Borstvoeding hoort een leuke interactie met je kindje te zijn. Je mag het voelen, maar pijn hoort er zeker niet bij. Lees je daarom goed in, volg een cursus borstvoeding, bereid je voor.
  2. Weet dat alle moeders aanklooien! Borstvoeding moet je leren. Ook bij een tweede of derde kindje. Je geeft voor het eerst borstvoeding aan deze baby, dus ga het avontuur aan. Leren samenwerken kost even een paar dagen tijd, maar dan hebben jullie het! Het duo werkt samen om tot een goede intake en melkproductie te komen. Het komt echt goed, geef jezelf en de baby een paar dagen de tijd. Maar hoe erg je ook klungelt de eerste dagen, borstvoeding hoort geen pijn te doen!
  3. Verwachtingen. Als je verwacht dat een baby snel door gaat slapen, dan volgt er vast een teleurstelling. Een baby hoort namelijk niet door te slapen. Een nachtvoeding heel erg goed voor je melkproductie, maar uit onderzoek blijft ook, dat de borstvoeding in de nacht de hersenontwikkeling van de baby enorm doet verbeteren. En wees niet bang; uiteindelijk slapen alle kinderen de nacht door en ga jij die gezelligheid in de nacht, de ‘jij en ik- momenten’ nog missen.
  4. Snelle wereld. We moeten zo veel: werken, afspreken met vriendinnen, sporten, avondje weg met partner. Het moet allemaal doorgaan. Maar wat is nou 6 maanden op een heel mensenleven? Uit onderzoek blijkt, dat 6 maanden exclusief borstvoeding geven, de gezondheid van een baby (maar ook op latere leeftijd) en van de moeder enorm kan verbeteren. 6 maanden inzetten voor een gezond immuunsysteem op een heel mensenleven. Dat valt toch wel te doen?
  5. Werk. Hoe mooi zo’n kolfrecht ook lijkt. Vaak zien we dat werkgevers geen aparte ruimte faciliteren. Waardoor er vaak in een rommelhok of op de wc gekolfd wordt. Eet jou werkgever zijn lunch ook lekker op de wc? Dacht het niet!!! Kolvende moeders voelen zich ook vaak opgelaten en schuldig tegenover hun collega’s. “Ga je weer kolven? Het is druk!” Terwijl er genoeg rokende collega’s zijn, die meer tijd buiten doorbrengen met een sigaret in hun hand, dan de borstvoedende moeder met haar kolf zit. Gek genoeg is dat wel oke, maar het kolven voor de gezondheid van een kind en moeder is nog steeds een ondergeschoven kindje.

Wanneer je weet wat je kan verwachten, wat borstvoeding geven betekent voor jullie allebei, zal het geven van borstvoeding geen taak op zich zijn, maar een gezellig moment samen met je kind. Waarbij jullie tot elkaar komen en de rust kunnen vinden in deze toch al haastige wereld. Twijfel niet aan je eigen kunnen. Je lijf is er voor gemaakt!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct een consult inplannen?

Voeden vol vetrouwen

De borstvoedingscursus die je alles leert wat je wilt weten. Thuis en op jouw tempo.
Deze e-learning is leerzaam voor iedereen