0
0
Subtotal:  0,00
Geen producten in je winkelwagen.

De onzekerheden van een voedende moeder

Jessie van Dijk - Budding

Jessie van Dijk - Budding

Gediplomeerd lactatiekundige

Wanneer je moeder wordt, opent zich een wereld vol uitdagingen. Waar je ooit nuchter en relaxt was, lijkt het alsof je nu over werkelijk alles onzeker zou kunnen worden. De adviezen van verloskundigen, kraamverzorgenden, consultatiebureau, maar ook de goedbedoelde adviezen van vrienden en familie kunnen je moedergevoelens danig in de war schoppen!

Waar doe je nu goed aan? Wat moet je doen?

Wat belangrijk is, is dat jij doet, waar jij je goed bij voelt. Andere moeders doen ook maar wat!

Geen enkele baby is gelijk, geen enkele moeder is gelijk. Dit maakt dat iedereen in je omgeving wat anders weet te vertellen over een onderwerp gerelateerd aan het moederschap. Lastig want wat werkt nou voor jou? Soms is het gewoon eens goed, om pas op de plaats te maken. Voelen wat jij er van denkt. Wat je precies wil of verwacht. En kijk eens naar je kindje. Hoe reageert hij of zij op iets? Er valt zo veel te halen uit de nonverbale reactie van je kleintje. Kijk daar eens naar, ik weet zeker dat je onzekerheid opeens een stuk minder wordt. Jullie zijn een duo, ookal voelt dat soms nog niet zo, instinctief weet jij wat te doen!

Laten we eens kijken naar een vraag welke vaak gesteld wordt: Hoe weet ik met borstvoeding of mijn kindje voldoende voeding binnenkrijgt?

In de kraamperiode wordt de baby bijna iedere dag gewogen. In de eerste dagen zien we het gewicht dalen, wat een heel natuurlijk proces is. Iedere dag wordt de melkproductie verhoogd en na ong. 4-5 dagen zien we dat de baby weer begint te groeien. Vanaf dat moment blijft hij groeien. Iedere dag zie je als ouder het gewicht van je kindje als een bevestiging, dat de borstvoeding goed verloopt. Maar is het werkelijk nodig om het gewicht alles bepalend te laten zijn? Ik denk van niet. Het gewicht is het kersje op de taart, maar er zijn nog veel meer punten om naar te kijken:

  • Effectief zuiggedrag, je ziet je kleintje eerst met snelle bewegingen drinken om het toeschietreflex op gang te brengen. Vervolgens zie je grote diepe halen tot aan de oortjes zie je de kaken bewegen en hoor je de kleine slikken. Zodra de kleine in slaap valt, zelf los laat of niet meer effectief drinkt is het klaar.
  • Plasluiers: minimaal 4 natte luiers per 24 uur.
  • Poepluiers: De eerste 3-4 weken heeft je baby iedere dag minimaal 1 x per 24 uur een poepluier, mosterd geel van kleur. Na deze weken kan het zijn, dat er meer dagen tussen gaat zitten. Dit mag bij borstvoeding.
  • Gedrag van de baby. Een baby die voldoende voeding krijgt heeft energie om af en toe eens lekker te huilen, wakker en alert te zijn op de momenten dat dit nodig is. Een baby welke structureel te weinig binnen krijgt zal juist slaperig worden en minder alert zijn.
  • Soepele borsten na de voeding.
  • Een voldaan en tevreden kindje na de voeding.

Dat je kleine nog niet altijd op gezette tijden voeding nodig heeft is prima! Eten wij altijd op dezelfde tijd? Dezelfde hoeveelheid? Dezelfde voedingsmiddelen? Nee toch? Dus waarom dat wel verwachten van je kleintje. Een baby maakt een ontzettende grote groei door het eerste levensjaar, daar is energie voor nodig. Borstvoeding is eten en drinken tegelijk. Als jij nou 24 uur lang bij houdt hoe vaak je op deze dag eet of drinkt. Ook een slokje water meegerekend. Op hoeveel momenten kom jij dan? Precies, waarschijnlijk meer dan die 8 x welke nodig is om de melkproductie te stimuleren, in de eerste periode van de lactatie. Dus go with the flow en enjoy!

Je bent mama geloof in jezelf en je baby en laat anderen ook maar wat doen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct een consult inplannen?