0
0
Subtotal:  0,00
Geen producten in je winkelwagen.

Borstvoeding na een borstoperatie

Picture of Jessie van Dijk - Budding

Jessie van Dijk - Budding

Gediplomeerd lactatiekundige

In mijn praktijk zie ik met regelmaat moeders waarbij  borstvoeding willen geven nog een vraagteken is. In het verleden hebben zij een borstoperatie ondergaan en nu tijdens de zwangerschap komt de twijfel. Kan ik wel borstvoeding geven?

Het antwoord is JA!

Of het nou een borstvergroting of verkleining is geweest. Alles valt of staat met een goede voorbereiding en de juiste begeleiding tijdens het lactatieproces. De eerste dagen na de bevalling zijn het meest cruciaal voor de lactatieperiode. Wanneer de hormonen in deze dagen goed gestimuleerd worden, geeft dat veel kans op slagen van de borstvoeding.         Deze hormonen worden allereerst gestimuleerd door het drinken aan de borst. En dat is waar het soms mis gaat bij een geopereerde borst.

Wanneer de tepel getransplanteerd is, geeft dit gevoelsverlies in de tepel/tepelhof. Wanneer een baby drinkt, moet het met zijn mond de zenuwen in de tepelhof stimuleren om een toeschietreflex te kunnen geven. Wanneer de tepelhof deze stimulatie minder doorkrijgt, kan een toeschietreflex minder effectief verlopen, waardoor de melkproductie ook achterblijft. Dit wetende is het goed, om dus al voor de bevalling met de lactatiekundige hierover te praten. Wat kan je doen om dit proces zo goed mogelijk te stimuleren.

Wat te doen in de zwangerschap:

  • Volg rond de 34-38e zwangerschapsweek een cursus borstvoeding.
  • Consulteer een lactatiekundige wanneer de tepelhof minder gevoelig is na de borstoperatie.
  • Bespreek met de lactatiekundige een plan, hoe van start te gaan met het borstvoedingsproces en wanneer je hulp in moet schakelen tijdens of na de kraamweek.

Maar bovenal: Heb vertrouwen in je lichaam. Tijdens de zwangerschap maak je nieuwe melkklieren en melkkanalen aan, die het geven van borstvoeding mogelijk maken!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct een consult inplannen?

Voeden vol vetrouwen

De borstvoedingscursus die je alles leert wat je wilt weten. Thuis en op jouw tempo.
Deze e-learning is leerzaam voor iedereen