0
0
Subtotal:  0,00
No products in the cart.

Borstvoeding en COVID

Picture of Jessie van Dijk - Budding

Jessie van Dijk - Budding

Gediplomeerd lactatiekundige

Borstvoeding tijdens Corona.

Borstvoeding heeft veel voordelen. Zo weten we dat de moedermelk bescherming biedt tegen virussen en bacteriën, het risico op kno problemen en darmproblemen verkleint, maar ook de kans op allergieën en bepaalde vormen van kanker weet te verminderen. Maar wat nu in deze pandemie? Wordt er juist meer of minder borstvoeding gegeven? En wat zijn de overwegingen voor moeders om nu borstvoeding te geven? 

Het bewijs dat borstvoeding beschermt tegen COVID wordt door steeds meer studies ondertekent.

(Een van de onderzoeken is een samenwerking met de Nederlandse Moedermelkbank, de afdeling Experimentele Virologie, Wageningen Research & Development, Universiteit van Utrecht, Sanquin en Viroclinics.)

Huid op huidcontact, en zo snel mogelijk aanleggen en exclusief borstvoeding geven, helpt een baby te groeien en een krachtig immuunsysteem op te bouwen. Er is geen reden tot het stoppen of tijdelijk onderbreken van borstvoeding door COVID. Tot op heden is er geen bewijs, dat er een overdracht is van het actieve COVID-19 virus via de moedermelk. Wat wel bewezen is, is dat er antistoffen in de moedermelk aanwezig zijn tégen het virus. Kortom; moedermelk beschermt de baby tegen COVID (Emma kinderziekenhuis Amsterdam UMC)

In het Emma Kinderziekenhuis zijn ze zelfs aan het onderzoeken of de moedermelk in de vorm van ijsjes aan kwetsbare ouderen gegeven kan worden: Het moet nog blijken of de moedermelk inderdaad werkzaam is als preventieve behandelmethode tegen het coronavirus, bijvoorbeeld in de vorm van ijsblokjes met toegevoegde smaak. “Dan kan de moedermelk mogelijk ingezet worden bij risicogroepen, wanneer zich een tweede coronagolf voordoet”, zegt Hans van Goudoever, hoofd Emma Kinderziekenhuis. “We denken dat na het drinken van de melk de antistoffen zich aan de oppervlakte van onze slijmvliezen hechten. Daar vallen zij de virusdeeltjes al aan voordat ze het lichaam binnendringen.”

Het advies in deze tijd is onveranderd aan voorgaande jaren: direct post partum huid op huid contact en binnen het eerste uur aanleggen. Rooming-in wordt aanbevolen om goed te kunnen inspelen op de hongersignalen van de baby, waardoor de melkproductie goed en snel op gang komt en bijvoeding met alternatieve melk niet nodig hoeft te zijn.

Enkele vragen die ouders kunnen hebben betreffende COVID en borstvoeding:

Zal ik wel borstvoeding gaan geven tijdens deze pandemie?

Absoluut! De moedermelk bevat antistoffen welke niet alleen tegen het COVID beschermen, maar ook een gezonde boost geven aan de baby en helpen het immuunsysteem te laten groeien en beschermt een baby tegen infecties, en andere ziekten. Exclusief borstvoeding geven tot de 6e levensmaand  heeft een groot voordeel voor de gezondheid en ontwikkeling van de baby. Na de eerste 6 maanden, wordt aanbevolen borstvoeding te blijven geven, maar wordt er daarnaast gezonde vaste voeding geïntroduceerd. Een gezonde start van de baby, geeft niet alleen een beter immuunsysteem op dit moment, maar ook gezondheidsvoordelen op latere leeftijd voor moeder en kind!

Kan COVID via de borstvoeding bij de baby terecht komen?

Nee. Op dit moment wordt hier nog onderzoek naar gedaan. Echter bij alle voorgaande onderzoeken is gebleken, dat de COVID niet in de moedermelk aanwezig is. Link ?Er zijn wél antistoffen in de moedermelk aanwezig tegen COVID.

Kan ik borstvoeding geven, wanneer er COVID-klachten zijn?

Ja! Je kan gewoon borstvoeding geven, maar neem voorzorgsmaatregelen. Was je handen bij ieder contact met de baby, zorg voor goede hygiëne ook qua kolfmateriaal, flesmateriaal etc. Bij het voeden van de baby; draag een medisch mondmasker type II, tot is gebleken dat de test negatief is. De borstvoeding kent vele voordelen. Je kan dus prima borstvoeding geven, ook als je klachten hebt. Niet alleen de moedermelk, maar ook het contact met de ouders, het worden gedragen en geknuffeld kent zo veel voordelen. In de periode waar klachten zijn of wanneer er daadwerkelijk COVID geconstateerd is, gelden dan de extra maatregelen:

  • Draag een chirurgisch mondkapje type II als je dicht bij de baby bent (minder dan 1,5 meter)
  • Kook (indien van toepassing) na ieder gebruik het kolfmateriaal uit.

 

Wat moet ik doen, wanneer de test positief is of ik te ziek ben om te voeden?

Blijf borstvoeding/moedermelk geven! Wanneer je te ziek bent om live te voeden, probeer dan een goede hulp te vinden in je partner en/of familie/vrienden. Probeer de melkproductie zo goed mogelijk in balans te houden door te kolven en laat deze moedermelk dan door je partner aan de baby geven. Stel dat de melkproductie terug loopt, overweeg dan donormelk om zo toch de antistoffen die nodig zijn te kunnen geven. Gebleken is, dat zelfs na pasteurisatie de antistoffen tegen COVID nog steeds actief zijn in de moedermelk). Informatie hierover kan men vinden bij La Leche League of lactatiekundigen IBCLC. Is er geen moedermelk beschikbaar, laat je dan goed informeren over de juiste alternatieve voeding. Het kolven zorgt voor het in stand houden van de productie. Stel dat er tijdelijk een productiedip is tgv de COVID, voedt dan zo frequent mogelijk of kolf waar mogelijk. Zodra je weer in staat bent op te bouwen, zal de productie door stimulans weer toenemen.

Kan ik borstvoeding geven als mijn baby ziek is?

Juist! Of de baby nu ziek is door COVID of door een ander virus. Moedermelk bevat antistoffen en levende cellen en groeihormonen, waardoor de baby niet alleen minder ziek wordt door het virus, maar ook helpt om tijdens ziekte zo snel mogelijk weer op te knappen. Tot de 6e levensmaand heeft een baby een immuunsysteem wat nog op gang moet komen. Het moet in contact komen met virussen en bacteriën om zo een goede afweer te gaan krijgen. De moedermelk zorgt er voor, dat de eerste 6 maanden de immuunrespons van de moeder bij de baby terecht komt. Zo beschermt de melk tegen infecties, maar helpt het ook het onrijpe systeem te groeien.

Kan ik mij laten vaccineren tegen COVID wanneer ik borstvoeding geef?

Op dit moment is er onvoldoende bekend over de werking en eventuele bijwerkingen van de nieuwe coronavaccins bij vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Met deze groepen wordt dus extra voorzichtig omgegaan totdat er meer informatie beschikbaar is.

Wil je meer over dit onderwerp weten? LLL (la Leche League) heeft  hierover een artikel gepubliceerd. Veel informatie is ook te vinden op www.coronavaccinatie.nl of op www.nvlborstvoeding.nl

Kan ik preventief wat doen?

Gezonde voeding is altijd belangrijk. Vitamine d is een vitamine die ons helpt in de weerstand en juist tijdens de wintermaanden minder aanwezig is in het lichaam. (wordt aangemaakt via zonlicht) Vitamine D draagt zorg voor een gezonde lactatieperiode en verkleint het risico op verstopte melkklieren en borstontstekingen. Door gezond te eten en extra vitamine d inname 10-25 mcg tijdens de zwangerschap en lactatie, werk je toe naar een gezonde vitamine d status. Tijdens verkoudheid of klachten kan er vitamine c extra genomen worden. Wil je meer informatie omtrent vitamines en mineralen tijdens de lacatatieperiode, vraag dan een email- of telefonisch consult aan.

Zijn er meer vragen? Schroom dan niet om te bellen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct een consult inplannen?

Voeden vol vetrouwen

De borstvoedingscursus die je alles leert wat je wilt weten. Thuis en op jouw tempo.
Deze e-learning is leerzaam voor iedereen