Tijdens de zwangerschap worden alle organen van de baby voorbereid op het leven buiten de baarmoeder. Echter hebben sommige organen nog wel wat rijping nodig na de bevalling. Zo ook de darmen.
Wanneer een baby geboren wordt heerst er in de darm een steriele omgeving. Wanneer de baby in contact komt met de bacteriën van de moeder, ontwikkelt zich een microbioom in de darmen van de baby: Ontzettend veel verschillende stammen bacteriën die allen een goede werking van de darm geven.
De borstvoeding helpt het microbioom een goede start te maken en deze zo gezond mogelijk te houden. In het eerste levensjaar zal de baby zijn eigen microbioom gaan ontwikkelen. Gezonde voeding is heel essentieel gebleken voor een goede ontwikkeling, lichamelijk en mentaal.
De borstvoeding is bijvoorbeeld probiotisch, antibacterieel, immuunsysteem stimulerend en versterkend, en bevordert de hersenontwikkeling.
Exclusief borstvoeding zorgt voor een goede darmflora en een juiste opname van vitaminen en mineralen.
Na de geboorte en het starten van de borstvoeding, zullen de darmen gestimuleerd worden tot een snel rijpingsproces.
Kortom, ook na de geboorte gebeurd er ontzettend veel in het lijfje van de baby. Dit gaat soms gepaard met klachten.
Deze klachten herkennen bijna alle ouders: darmkrampjes!
Als ouders wil je het beste voor je kindje. Dus als er iets gedaan kan worden om de krampjes te minderen of te voorkomen, dan pak je dat natuurlijk met beide handen aan! In de winkel is van alles te vinden tegen darmkrampjes. Van druppels, tot drankjes. Echter zorgt dit er juist voor dat de darmen nóg meer te verwerken hebben (vaak lichaamsvreemde producten). Met nog meer onrust tot gevolg en een disbalans in de microbioom.
Wat kunt u dan wel doen om uw kindje te helpen bij het ondergaan van het rijpingsproces en de daarbij horende “ongemakken”?
- Exclusief borstvoeding, zonder bijvoeding.
- Op vraag en behoefte van de baby voeding geven. Let goed op de hongersignalen. Is het honger? Is het onrust/krampjes? Reageer op de juiste manier. Honger = aanleggen. Pijn/onrust = deze stappen toepassen.
- De baby regelmatig huid op huid nemen.
- Het dragen van de baby in een draagdoek (kikkerhouding/poephouding) kan helpen de baby makkelijker te ontluchten en ontlasten.
- Buikmassage.
- Warmte toepassen op het buikje, bijv. een klein kersenpitje minimaal opwarmen. Let op! Controleer altijd de temperatuur.
- Buik op buik voeden in plaats van buik tegen buik. Zo kan de baby de melkstroom beter reguleren, de borst beter leegdrinken en kan het zichzelf makkelijker ontluchten.
- Hoe gezond eet je zelf? Uit onderzoek is gebleken, dat alles wat je zelf eet tijdens de zwangerschap het microbioom belast of juist helpt. Dat is na de zwangerschap precies hetzelfde. Dus gezond eten en drinken tijdens de zwangerschap en daarna is essentieel ( van de Sande ’14)
- Leg de baby op de dag eens wat vaker op het buikje in de box of speelkleed. Blijf er altijd bij. Dit traint de nek, schouder en rugspieren, maar helpt zo ook de darmen te ontluchten.
- Helpt bovenstaande allemaal niet, dan kunt u het beste even contact met de praktijk opnemen voor meer informatie.